IT proff...?

 Mis teeb IT-profist profi?

Täna arutleme, mis eristab proffi käsitöölisest. Laiemalt vaadates on võimalik sellist võrdlust pea igas valdkonnas teha. Täna vaatame seda natuke kitsamalt, it valdkonna näitel.
Käsitöölise all käsitleme indiviidi kes töötab tavaliselt suures ettevõttes ja ei oma erilist vabadust oma tahtmist ja nägemust ellu viia. It valdkonnas võime näiteks võtta suured it firmad 80ndatel, kui toodeti niiöelda karbitooteid ja programmeerijatel ei olnud eriti võimalust oma arvamust avaldada. Käsk ja nõuded tulid ülevalt ja nii oli. Seda võib võrrelda ühesuunalise suhtlusega. Kuigi võiks arvata et tänapäeval on see möödaniku nähtus on siiski sellised olukorrad võimalikud. Võime näiteks võtta suured India it firmad.
Profi all mõtleme inimest kes on oma töös pädev ja tal on võimalus enda arvamust väljendada. Näiteks otsesuhlus kliendiga. Toimub dialoog mitte ühepoolne kommunikatsioon. Nõuded arutatakse läbi ja nende tähtsuse ja prioriteedid lepitakse kokku. Enam ei voola nõuded mööda juga alla vaid asi toimub koostöövaimus.
Siit võimegi järeldada et kõige olulisem erinevus käsitöölise ja profi vahel on võimalus oma seisukohta väljendada ja sellega oma tööelu suunata.


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

IT juhtimine ja riskihaldus

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus