Info- ja võrguühiskond: Eesti infoühiskonna arengukava 2020

Eesti infoühiskonna arengukava 2020



Täna analüüsime Eesti infoühiskonna arengukava aastaks 2020, mis pärineb aastast 2012-2013. Vaatame, kas tollased kirjapandud eesmärgid on realiseerunud või mitte.
Infoühiskonna arengukava üldine eesmärk on tagada IKT kasutamist võimaldav keskkond ja nutikate lahenduste loomine. Arengukava koosneb eesmärkidest, meetmetest ja vajalikest arendustegevustest. Infoühiskonna visioon keskendub inimeste paremale elule, elujõulisele Eesti kultuuriruumile, kõrgemale tööhõivele ning tootlikkusele.
Kõige enim realiseerunud visooni punkt on kõrgema tootlikkuse saavutamine. Üha enam ettevõtteid erinevates majandusharudes on võtnud kasutusele IKT lahendused, mille turvalisus on konkurentsieelis maailmas. Lisaks tootmislahendustele on transpordi valdkonnas ka kasutusel erinevad resursse säästvad IKT lahendused. 
Eestis on kasutusel e-residentsus, mis toetab veelgi Eesti riigi head mainet.
Kõige vähem realiseerunud visooni punkt on elujõuline Eesti kultuuriruum. Suuremaid rahvusvahelisi IKT lahendusi ei ole võimalik kasutada eesti keeles (N: Siri, Google Assist). Asjakohase näitena võib tuua ka antud blogimootori, kus eestikeelse teksti õigekirja kontrolli ei ole. Kultuuriministeeriumi andmetel on tänaseks Eesti kultuuri jaoks olulise pärandi objektidest digiteeritud vaid umbes kümnendik 900-st miljonist.
Üldjoontes võib visiooni ja tegelikkuse kattuvusega rahul olla. Arengukava rakendusplaan on loodud aastateks 2018-2022, niisiis töö arengukava eesmärkide täitmise nimel veel käib.

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

IT juhtimine ja riskihaldus

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus