Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

The Case For Copyright Reform (2012) 


Täna võtame vaatluse alla intellektuaalomandi ja selle õiguste ümber oleva ala. Täpsemalt arutleme autoriõiguste reformi ettepaneku üle, seda kuidas interneti levik on mõjutanud selle olemust. Nagu raamatukogud, nii ka internet on muutnud autoriõiguste rolli ühiskonna arusaamas.
Autor jääb ikka samaks ja saab tunnustust isegi siis, kui tema teost jagati autoriõigust arvestamata. Ei ole väga levinud juhud, kus keegi üritaks väita, et ta on mingi teose autor, kuigi ta tegelikult seda ei ole. Niisiis tuleb autoriõiguse probleem käsitlusele rohkem teose levitamise seisukohast.
Vaatame teose jagamist, mitte selle reprodutseerimist ja enda omaks tunnistamist.. Kui jagamine toimub ja sellest keegi majanduslikku kasu ei saa, siis peaks olema see lubatud. Samas peaks olema ka lubatud teose osade kasutamine ja näiteks remixide tegemine, juhul kui esialgsele autorile on viidatud.
Viimaks puudutame ka DRM - süsteemide keelustamist, sest need annavad võimaluse suurtele korputartsiooonidele seadustest mööda hiilida ja enda autoriõiguste piiranguid luua. Sedasi poleks üldistest seadustest ja vabadustest enam kasu, kui keegi need niiöelda üle kirjutab. 
Kokkuvõtteks võib öelda, et kõige rohkem pooldavad rangeid piiranguid suured meediakorporatsioonid, kes kardavad seniste tulumudelite muutumist.

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

IT juhtimine ja riskihaldus

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus