Eetika ja IT

IT-eetikakoodeks


Täna vaatame lähemalt IT eetikakoodeksit. Võtame näite aluseks Soome ettevõtte Tivia Eetika koodeksi

Koodeks on koostatud Soome infotöötluse assotsiatsiooni poolt. Koodeks on kolme leheküljeline ja annab kiire ülevaate teemast.

Dokumendis käsitletakse IT-professionaali vastutust ja suhtumist. Kuidas oma teadmisi kasutada ja seda, et teadmised on võim. Julgustatakse oma teadmisi pidevalt täiendama ning ka teistega jagama, kuna IT on pidevalt ja kiirelt arenev valdkond. Pööratakse ka tähelepanu suhtumisele ja suhlemise toonile ning tuuakse välja, et professionaalid peavad oma töös oluliseks pidama nende inimeste arvamust, kellele tööd tehakse.

Rõhku pannakse ka kommunikatsioonile ning kuidas seda efektiivselt ellu viia, et ei tekiks väärtimõistmisi. Suhelda tuleks võimalikult konkreetselt ning vajadusel selgitada kasutatud erialase terminoloogia sisu. Samuti tuleks kliendiga suhtluses alati pöörata tähelepanu ka sellele, mida klient ehk ei oskagi küsida, kuid mis võib olla tema või IT-professionaali jaoks olulise tähtsusega. Nii headest kui halbadest uudistest tuleks klienti asjakohaselt teavitada.

Arutletakse ka IT-valdkonna töö võimalikest tagajärgedest ning kuidas see teisi inimesi mõjutab. IT-professionaalid peavad mõistma oma töö tagajärgi ning nägema suurt pilti ja mõju ühiskonnale.

Lõpetuseks võetakse asi kokku sellega, kuidas edendada eetikat ja sellega seonduvat. 


Comments

Popular posts from this blog

IT juhtimine ja riskihaldus

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Noppeid IT ajaloost